Oľga Vilhanová z Detvy a jej tvorivé ruky

Anna Čepáková, číslo záznamu: 2019/58/67, právo použitia-nekomerčné účely.

Pani Olinka Vilhanová z Detvy je autorkou nádherného vzoru na sukni vyšívanej krivou ihlou, ktorá je zakladaná a nie riasená, ako býva krojová. Vytvorila ju na univerzálne nosenie k bielej košeli, aj k oplecku s kródľom. Podobnú sukňu so zásterou nosí aj jej vnučka a nevesta. Postupne ku sukni pridala, oplecko, brusliak, chlapčenský kroj pre vnúčika, pre vnučku, nevestu a začala s vyšívaním tuniky. Všetko sama vyšila, aj ušila, od 15.9.2018 do 10.7.2019, za rekordne krátky čas stihla vytvoriť toľko nádhery.

V prípade potreby obracajte sa priamo na ňu, kontakt nájdete na FB pod jej menom Oľga Vilhanová.

Vystihuje ju veta:
“Keď sa tvoria veci s láskou v srdci, krása a nápady prichádzajú samé od seba”.

Pozrite si jej fotografie a uznáte tak ako ja, že má naozaj šikovné ruky.

Olinka Vilhanová z Detvy a jej univerzálna sukňa s brusliakom.
Pekné oblečenie, ktoré si sama vyšila, ušila, jej veľmi pristane a ako poslankyňa v Detve aj orginálne, výstižne reprezentuje nielen seba, ale aj svoje mesto.
Niekedy treba prezentovať svoje mesto v detvianskom kroji aj s opleckom, stánkou, kródľom a v krpcoch.

Olinka mi písala, že predtým, ako sa pustila do bohatej výšivky, si spomenula na starkine slová: ” Oči sa boja, ale ruky spravia.” A veru, jej ruky spravili nádhernú sukňu, oplecko, brusliak, kroj pre vnúčika, … a to je len začiatok.

Veľká vďaka a uznanie patrí pani Olinke Vilhanovej aj za to, že mi poslala nielen fotky, ale aj vzory, ktoré si môžete vytlačiť, budú v skutočnej veľkosti, pretože sú preskenované. Ďakujem za obohatenie môjho blogu.

Tieto vzory nemôžete použiť na komerčné účely, jedine so súhlasom autorky. Môžete ich použiť pre vlastnú potrebu, pre seba, pre dcéru, pre vnučku,…

Sukňa je ušitá z gabardénu, nevyšedivie, nekrčí sa, dá sa ľahko udržiavať.
Vzor 1.
Vzor 2.
Vzor 3.
Vzor 4.
Tieto vzory treba spojiť.
Užší, horný vzor.
Fotografia celého vzoru po vytlačení nebude v skutočnej veľkosti. Užší vzor hore nadväzuje na vzor dole, treba si ho pri prekresľovaní správne “napasovať.”
Spôsob prekresľovania vzoru nájdete na blogu www. textillux.sk
Pre vnučku.
Táto nádherná suknička so zásterou bol začiatok

Sukňa so zásterou pre seba

Keď dnes Olinka Vilhanová na FB uverejnila svoje krásne dielo skoro som stratila reč. Napísala: “Je ako rozkvitnutá lúka plná kvetov.”
Vyšila dookola, aj pod zásterou, aby sa sukňa dala nosiť aj samostatne.
Olinka si sama nakreslila vzor, vyšila, aj ušila. Je obdivuhodná.
10. 7. 2019 dokončila nádhernú sukňu a 10. 11. 2019 dokončila túto nádheru, za 4 mesiace.
Prekladaná sukňa, vyšívaná krivou ihlou . Na všestranné využitie.
Olinka mi napísala: “Mám v pláne si ju obliecť na MsZ… a potom aj na sobáše…”
( Poznámka: pani Olinka Vilhanová okrem toho, že je poslankyňou MsZ v Detve, tak je aj sobášiacou.)

“Kabelka” pre vnučku.
Krásny, hodnotný darček pre nevestu.
Oplecko Olinka Vilhanová vyšila ako darček pre nevestu.
Oplecko pre seba.

Našla som na FB:”Oplecko je hotové, vyšívanie mi robí radosť, ja si už neviem ani predstaviť len tak sedieť a nevyšívať, keď mám trošku voľného času. Šila som ho prvýkrát, tak som mala pri tom pocit, ako keby som skladala rubikovú kocku….”

Brusliak

Kápka so stuhou

Olinka Vilhanová:”Inšpirácie som čerpala z detvianskych vzorov aj z detvianskych kápok . Kápka, nie je k starodávnemu kroju ale k novodobému . Myslím si, že práve tá rôznorodosť je na kroji inšpiratívna…”
Všetky Olinkine krojové súčiastky sú krásne, má svoj štýl, vytvorila ich pre seba, pre svoje a naše potešenie…
Kápku vytvorila a zapožičala pani Iveta Smilekova z Detvy. Olinka Vilhanová mi napísala:”Chcela som sa čo najviac priblížiť k tejto kapke. Keď som začínala, mala som problém zohnať strih a aj vzor ….”
Prekrásne, vzácne oplecko po starej mame
Chlapčenský kroj pre vnúčika.
Olinka Vilhanová bez kroja.
Pani Oľga Vilhanová, členka Mestského zastupiteľstva v Detve na volebné obdobie 2018-2022 na ustanovujúcej schôdzi, po zložení sľubu. Je poverená aj sobášiť. (Túto informáciu som našla na internete, keď som do vyhľadávania zadala jej meno.)
Pod fotografiu na FB napísala: “Všetci v rodine máme radi prírodu, šum lístia, spev vtáčikov a pokoj,…”
Krásny portrét: Olinka s Lili.
Pekná fotka s Lili…
Krása je jej blízka, aj balkón musí byť pekný…
Pri vodopáde Bystrô.
Pod krásnou Poľanou je jej obľúbené miesto…ako píše: ” Tu zaraz z človeka všetky starosti opadnú…a vnímaš už len jemný vánok a štebot vtáčikov, nič viac, proste romantika, pohoda…”
Vôňu hyacintov z Holandska cítiť až sem.
Viedeň – vianočné trhy.
S vnúčikom.
S vnúčikom na Kokave.
Detva-Podpoľanie, nádherný kraj mojich predkov

S týmto krajom ma spája to, že z otcovej strany tu mám korene hlboko zakorenené v zemi. Jeden koreň je v Detve-Piešť a druhý v Kalinke pri Slatinských Lazoch, odkiaľ moji predkovia odišli v roku 1913. Mám rada všetko, čo súvisí s Podpoľaním. Kraj, ľudia, kroj, zvyky, tradície spojené s týmto krajom sú mi srdcu blízke.

Zaujímavosti o Detve

Prvá písomná zmienka o Detve pochádza z roku 1638, obec vtedy patrila pod vígľašské panstvo. V roku 1787 v Detve vznikla prvá bryndziareň (manufaktúrny spôsob) na Slovensku, výrobky sa stali známe v Rakúsku, aj v Amerike. V 20. stor. boli vybudované Podpolianske strojárne, štatút mesta Detva získala v roku 1965, okresným mestom je od roku 1996.

Folklórne slávnosti pod Poľanou, ktoré sa každoročne konajú vždy od piatku do nedele druhý júlový víkend prilákajú do mesta veľa návštevníkov.

Detva je známa aj výrobou krojov. Najznámejšie, ktoré si zaslúžia môj veľký obdiv, aj obdiv pani Olinky Vilhanovej, ktorá mi napísala, že sú to Helka Kaššová Marcineková, Ivka Smileková , Janka Kucbeľová, ktoré sa tomuto remeslu venujú roky, poznajú všetko okolo krojov od ” A do Z “.

Dokument o Detve
https://www.facebook.com/pt.region.info/videos/2466713780225405/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *