Čepiec 5.

Moju zbierku tvorí 15 hontianskych-krekáčskych čepcov, 1 horniacky a 3 podpolianske. Postupne ich budem pridávať do blogu.

Názov kroja čepiec Číslo záznamu: 2018/3
Regionálny názov čepiec ( krekáčsky kroj), sviatočný odev vydatej ženy  
Oblasť severný Hont, Jalšovík, okr. Krupina
Obce s podobným tradičným odevom Bzovík, Senohrad, Litava, Lackov,  Dolné a Horné Mladonice, Horný a Dolný Badín a okolie
Pôvodný majiteľ Anna Očenášová, r. Bartíková, možno Dorota Bartíková, r. Guttenová, Katarína Guttenová, r. Bartíková
Čepiec  pochádza z obdobia začiatok 20. storočia, možno z polovice 20. stor.
Súčasný majiteľ Anna Čepáková, r. Očenášová
Spôsob nadobudnutia dedičstvo
Podľa orginálu prekreslila/vytvorila/rok Anna Čepáková, 2018
Čo patrí k sebe čepiec, rubáš,alebo  ritník, rukávce (oplecko), plátenná sukňa-kinteš, glotová zástera (futienka), vizitka ( lipitinka)
Prekreslený vzor plná výšivka, stonkový steh na pauzovacom papieri
Poznámky Vyšívať s mulinkami, rozdeliť po 2-3 nite, dlhé  cca 50 cm. V prípade, že žena nemala bohaté vrkoče, pod čepiec si  vkladala kotúčku.
Práva na použitie:nekomerčné účely.

Mamin čepiec bol vytvorený asi okolo roku 1950, možno ho mala po svojej mame a starej mame, mohol byť vytvorený aj na začiatku 20. stor., podľa neho som vyšila nový, krojovú stuhu okolo predničky som nahradila plnou výšivkou. Takéto stuhy prišívali, keď potrebovali zväčšiť už existujúci čepiec…
Mama tento čepiec asi rada nosila, nakoľko je “obdratý”
Tenká čipka je originálna, vytvorila ju asi pred 50 rokmi Katarína Žigmundová, rodená Šimová zo Senohradu.
vysivany-cepiec
vysivany-cepiec
vysivany-cepiec
vysivany-cepiec

Prekreslený vzor (obr. nižšie)je  v skutočnej veľkosti (1: 1), po vytlačení sa môže prekresliť na vypranú, vyžehlenú látku cez viackrát použitý modrý uhľový papier (indigo), menej maže ako čierny. Vzor je potrebný v strede spojiť,  nakoľko je väčší ako A4. Aby sa kresba pri práci nezmazala, môže sa po prekopírovaní obtiahnuť tenkou prepisovačkou, po dokončení sa  tuha dá vyprať. (Vopred vyskúšajte na kúsku plátna. Neplatí to pre všetky tuhy.)

vysivany-cepiec
vysivany-cepiec

Na pôvodnom čepci stará mama prišila okolo výšivky vpredu krojovú stuhu, ja som ju nahradila výšivkou podľa vzoru  z iného starého čepca. Aj tento vzor je v skutočnej veľkosti v pomere 1:1.

Po vytlačení sa môže prekresliť na látku.  Treba nechať medzery  na zahnutie. Strihať až po vyšití, väčší kus látky sa lepšie prichytí, napína v krúžku na vyšívanie.

vysivany-cepiec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *