Monika Kmeťová a jej prekreslené vzory výšiviek

Anna Čepáková, číslo záznamu 2020/15/107, právo použitia na nekomerčné účely

Monika Kmeťová s manželom

Monika Kmeťová má nádherný kroj z Dobrej Nivy a veľmi jej pristane. Spoznala som ju vďaka facebooku. Obidve sme v niekoľkých skupinách, členov spája láska a obdiv krojov. Vo svojej zbierke má vzácne, krásne krekáčske a horniacke kroje z Hontu ale aj z Dobrej Nivy a okolia. Zaujala ma tým, že pri kompletizovaní krojov z uvedených oblastí sa neúnavne pýtala na detaily, skladala si svoje dedičstvo, aj dokupovala to, čo jej chýbalo, do prekrásnych kompletov. Záleží jej na tom, aby mala všetko čo ku kroju patrí, aby bola správne ustrojená.

Monikine fotografie v kroji
Nádherná fotografia
V krásnom, bohato vyšívanom horniackom kroji z Čekoviec (Hont, okr. Krupina), má od starkej, ktorá pochádzala z Trpína a vydala sa na Čekovské lazy…
Monika so starkou a s dcérou, vzácna fotografia.
Monika mi k tejto fotografii napísala: “Ja si už ďalšiu generáciu (dcérku) čo miluje folklór vychovávam. Všade, kde je pódium sama ide a chce spievať.” Krásna fotografia s Ondrejom Kandráčom.
Roztomilé dievčatko
Pani Monika Kmeťová svojej dcérke ušila takýto parádny kroj, napísala: “… sukňa a zástera bola moja prvotina učenia sa šitia na stroji, nebolo to podľa predlohy no tiež som si dala záležať na riasení, je zo starého plátna, košieľka je kúpená.”
Aj tento kroj si sama ušila.
O kroji z Turca mi napísala:” Chodím do súboru Slnovrat a chodíme čepčiť nevesty v Turčianskych Tepliciach a kde nás zavolajú. Šila som to s usmernením vedúcej…Ešte si chcem k tomu urobiť čepiec, kosičku…”
Čepčenie nevesty súbor Slnovrat https://www.youtube.com/watch?v=Yeo_H5MOW5M&feature=share

Prekreslené vzory výšiviek od Moniky Kmeťovej

Mužská košeľa z dedinky Benice pri Martine
Mužská košeľa patrí významnému slovenskému zberateľovi krojov Stanislavovi Talapkovi z Martina. Má zaujímavý, pekný, nezvyčajný vzor, ktorý zaujal Moniku Kmeťovú natoľko, že požiadala pána Talapku o zapožičanie a následné prekreslenie vzoru.
Krekáčska stánka z Trpína, okres Krupina, severovýchodný Hont
Stánka patrí Alžbetke Kockovej, vzor prekreslila Monika Kmeťová.
Stánka má veľmi pekný vzor, farby, je precízne vyšitá cez dve nite, pravdepodobne v prvej polovici 20. storočia.
Krekáčska stánka 2 z Trpína, severovýchodný Hont
Aj táto krekáčska stánka z Trpína patrí Alžbetke Kockovej, ktorá ju požičala na prekreslenie vzoru Monike Kmeťovej, jej stará mama pochádzala z tejto dediny.

Vzor vľavo

Horniacke oplecko od starkej Agnesky Výbochovej z čekovských lazov
Vzor ľavý rukáv
Vzor z ľavého rukáva 1. časť
Ľavý rukáv 2. časť
Vzor z pravého rukáva
Pravý rukáv 1. časť
Pravý rukáv 2. časť

Horniacke oplecko, ktoré Monika Kmeťová sama ušila a začala vyšívať cez zbery.

Krásna práca.
Poďakovanie

Ďakujem pani Monike Kmeťovej za fotografie aj za prekreslenie krásnych vzorov, ktoré zostanú zachované pre ďalšie pokolenie. Ďakujem aj pani Alžbete Kockovej, Stanislavovi Talapkovi, že zapožičali, súhlasili s prekreslením vzorov a s uverejnením ich krojových súčiastok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *