Červená krekáčska sukňa so zamatovou zásterou

Anna Čepáková, číslo záznamu:2020/14/106, právo použitia-nekomerčné účely.

Sukňa so zásterou bola vytvorená asi okolo roku 1960 na Senohrade, severovýchodný Hont, okr. Krupina, pôvodný vlastník je neznámy, kúpila som ju na inzerát.
Na červenú vlnenú látku vyšívačka najskôr vyšila ozdobný steh, čím vytvorila štvorce, potom na šijacom stroji vyšila krásny vzor, vystrihla a prišila na ušitú sukňu, dozdobila osmičkovými flitrami, spodný lem tzv. plech je zamatový, lemovaný hadovkou a na ňom krížikmi vyšité pekné vzory.
Zamatová zástera je nádherne farebne zladená, bohato vyšitá na šijacom stroji, musela to byť veľmi zručná vyšívačka, táto technika je veľmi náročná.
Komplet krekáčsky kroj: oplecko (gumičky na istenie rukávov), stánka, spodná sukňa, vrchná sukňa (biela, zamatová, brokátová, kašmírová…) zástera (futienka, vyšívaná na bielom, jarabá šata, zamatová, saténová…), kabátik-lipitinka, šatka (vyšívaná na bielom, zamatová, tzv.olejka…), čepiec k nemu kotúčka, stuhy, tkanica na omotanie pása (+zicherka) tráčok, ozdobný krúžok-nátačka, vyšívaný ručníček, brošňa na oplecko (môžu byť aj dve), garole, na nohy čierne čižmy, v zime kožuštek, vlniak.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *