Kroj Angely Kováčovej z Jalšovíka

Anna Čepáková, číslo záznamu: 2019/61/70

Angelka Kováčová, rodená Fekiačová
Angelka, pekné, asi 16 ročné dievča v polokroji.
Margitka Kováčová s Angelkou, fotka je z roku 1960?

Angelka Kováčová, rodená Fekiačová sa narodila v roku 1943 na Jalšovíku, okr. Krupina, sev. Hont a žije tam dodnes. Od domu, kde som prežila detstvo nás delí potok a vzdialenosť pár metrov. Vydala sa za môjho otcovho bratranca Jozefa Kováča, ktorý bol výnimočný, inteligentný, láskavý, pokojný a pracovitý človek. S Angelkou sa veľmi dobre dopĺňali, prežili spolu v láske a v porozumení mnoho rokov, vychovali tri rovnako šikovné a slušné deti. Celú jej rodinu mám veľmi rada, vždy sa poteším, keď sa stretneme alebo, keď prídem k bratovi na návštevu a vidím ju z dvora, že pracuje ako včelička v záhrade, zavolám jej meno, zamávame si, vykrikujeme, porozprávame sa ponad potok a to mi robí dobre, má to svoje čaro, alebo jej občas, keď na ňu myslím, zatelefonujem. Ona je v mojich spomienkach z detstva, mladosti, poznala moju mamu, otca, je kamarátka mojej sestry, žije v susedstve môjho brata. Angelka mi porozprávala aj o fotografii, ktorá je umiestnená vyššie.

Príležitostne, už nie každý deň, jej rovesníčky nosili krekáčsky kroj. Keďže sa im veľmi páčil horniacky (podobný ako na Dobrej Nive), tak si ho na fotenie požičali od kamarátok, lebo na Jalšovíku sa nosil pôvodne krekáčsky, až neskôr aj horniacky kroj. Hovorila mi aj o topánkach “vŕzgajúcich peštiankach,” ktoré má obuté. V originálnom prevedení boli veľmi drahé, stáli okolo 130 korún, tak si kúpili u Baťu obyčajné čierne topánky za približne 35 korún také, ktoré sa najviac podobali originálu a šikovný obuvník v Krupine ich upravil podľa vzoru “peštianok”.

Angelkina mama a svokra, bývali tiež na Jalšovíku. Obidve som poznala, boli to veľmi pracovité, láskavé, úžasné ženy. Angelka sa o obidve vzorne starala, aj v čase, keď na tom zdravotne boli veľmi zle.
Angelkina mama: Mária Fekiačová, rodená Gondová sa narodila na Kozom Vrbovku, ktorý je vzdialený od Jalšovíka asi 2 km, tiež nosila krekáčský kroj. Fotka je zo starého občianskeho preukazu. V pracovitosti sa jej málokto vyrovnal.
Júlia Kováčová, rod. Očenášová ( 4.10.1911- 13.10.1990), najmladšia sestra môjho starkého z otcovej strany, v horniackom kroji. Narodila sa na Kalinke (Podpoľanie), keď mala 2 roky, celá jej rodina, dve sestry, 5 bratov sa presťahovali do Hontu, kde jej rodičia kúpili na krásnom mieste Krupinskej planiny, s výhľadom na Sitno, Štiavnické vrchy, hospodárstvo, ktoré postupne, vďaka veľkej pracovitosti, schopnosti prastarkého, ktorý vedel dobre gazdovať, zväčšovali a vytvorili gazdovstvo-Očenášov majer s rozlohou 120 ha.
Júlia Kováčová, rodená Očenášová (
4.10.1911- 13.10.1990) v krásnom horniackom kroji, jej manžel Ján Kováč (13.11.1909-21.3.1963)a syn Jožko (13.11.1935-10.11.2016)

Fotka mohla vzniknúť asi v roku 1938.
Ženy, ktoré mali brusliaky boli horniačky a bez krekáčky. Vľavo je rodina Selská, vpravo Kováčová z Jalšovíka. Fotografia vznikla asi v roku 1938. Júlia Kováčová v horniackom kroji, oplecko má balónikové rukávy so synom Jožkom, ktorý stojí po starkinej ľavici. Vľavo dievka (a jej brat Ján Selský), ktorá sa neskôr vydala za Urbana na Bzovík má oblečený horniacky kroj podobný kroju z Babinej, Dobrej Nivy…Vpravo v krekáčskom kroji je Angela Kováčová, rodená Fiľovkinová, ktorá sa na Jalšovík vydala zo Bzovíka, za ňou stojí manžel Pavol Kováč.
Júlia a jej manžel Ján Kováč, druhý pár sprava.
Fotka je z roku 1934. Môj prastarký (mal 60 rokov) s prastarkou sú v strede, okolo 5 synovia s manželkami, 3 dcéry s manželmi, 14 vnúčat. Moja starká Margita a starký Ján sú na fotke štvrtý pár zľava, môj otec Štefan sedí s bratrancami na lavičke tretí sprava, mal vtedy 5 rokov. Dve nevesty nosili krekáčský, ostatné ženy horniacky kroj.
Angelkine krojové súčiastky a výšivky.

Ďakujem Angelke za to, že mi ukázala a dala nafotiť časť vzácnych, zdedených krojových súčiastok, výšiviek a aj tie, ktoré sama vytvorila a ja som mohla podľa nich prekresliť niektoré vzory do mojej zbierky.

Fiertucha 1.
Krekáčska fiertucha, zač. 20. stor.
Kašmírové sukne (sú nádherné)

1.

Kašmír na kitľu bol dovezený z Ameriky, šírka 4,5 metra
Vzor bol treba prekresliť, vyšiť, veľmi ostrými, malými nožničkami opatrne vystrihnúť a potom prišiť na kašmírovú látku.
Kašmírová sukňa 2.

Šírka sukne je 4,5 metra.
Zamatová fiertucha vyšívaná krivou ihlou.
Vyšitá v polovici 20. stor., obliekala sa spolu s kašmírovou kitľou.
Preskenovaný vzor si môžete prekresliť, je v skutočnej veľkosti
Kabátik-lipitinka
Lipitinka je preskenovaná, zvončeky sú v skutočnej veľkosti, môžete si ich po vytlačení prekresliť, sú vyšívané krivou ihlou.
Vzor je preskenovaný 1:1
Angelkin dievčenský kroj, chýba fiertucha, kitľa je otočená, zadným dielom dopredu.
Stánka, výšivka je len vzadu nad pásom.
Stánka-úzky vzor, široký vzor sa mi z fotografie nepodaril prekresliť.
Kinteš 1.
Keď mi tento kinteš Angelka ukázala prvýkrát, skoro som onemela. Celý je snehobiely, akoby včera ušitý, krásne naskladaný. Okolo prekrásnej hontianskej paličkovanej čipky je miniatúrnymi stehmi, asi s jednou nitkou z oranžovej mulinky vyšitý ozdobný steh…

Poznámka: presne taký istý kinteš má aj pani Margitka Pavlendová zo Bzovíka, fotografia je uverejnená v príspevku o nej.
Kinteš 2.
Kinteš 3.

Šatka, plná výšivka
Preskenovaný vzor šatky.
Mužská košeľa, dedičstvo po otcovi.
Mužská košeľa-výšivka 1.

Angelkina práca, však to krásne vyšila.

Mužská košeľa-výšivka 2.
Klinovník
Výšivka sa položila na vankúš v spálni.
Obrúsok do slamienky pod chleba
Uteráky

Vyšívané, ozdobné plachty na bok postele, na strožliak.


Angelkine dcéry: Mária Jablonská a Anna Chrančoková s manželmi

Anička Chrančoková v krekáčskom kroji, ako moderátorka kultúrneho programu Oslava 600. výročia prvej zmienky obce Jalšovík.

Mária Jablonská, v krekáčskom kroji od mamy Angelky Kováčovej

Majke kroj veľmi pristane.
Pravidlá uväzovania krojovej stuhy cez čepiec.
Pred začepčením ženy, ktoré ešte nemali deti, nie nevesta, mali cez čepiec uviazané červené stuhy, bez vzorov. Po začepčení mladej neveste previazali červenú stuhu bez vzorov a ženy bez detí si stuhy vymenili za červené so vzorom. Ženy, ktoré mali deti si cez čepiec uväzovali vzorované krojové stuhy inej farby, nie červené. Majka má dve úžasné deti, takže by nemala mať cez čepiec uviazanú červenú stuhu s kvetmi. Tento krásny čepiec ozdobený perličkami, flitrami aj so stuhou pripravila Angelka na začepčenie pre svoju vnučku a Majka si ho požičala na fotenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *