Súkenný krekáčsky živôtik zo severovýchodného Hontu

Anna Čepáková, číslo záznamu 2020/4/96, právo použitia-nekomerčné účely

Zdroj: http://www.uluv.sk/sk/encyklopedie/tradicny-odev-slovenska/tradicny-odev-obci/bzovik/

Sviatočný odev mladej ženy, Bzovík, začiatok 20. storočia. Žena má oblečený rubáš, ďalej ritník, rukávce, súkenný živôtik, plátennú sukňu, kinteš a modrotlačovú zásteru, tarkavú šatu. Ritník je odevná súčiastka, ktorá rozširovala boky. Mal podobu rubáša, skladal sa z vrchnej stánky a spodnej, sukňovitej časti, ktorá bola kratšia ako v prípade rubáša. Siahala len do výšky bokov a bola viac nariasená. Sukňu, kinteš zdobia pásy čipkových vložiek, ktoré sú všité medzi jednotlivé poly, z ktorých je sukňa zošitá. Vo všedné dni nosili ženy taktiež plátenú sukňu, nazývali ju však zástera. Spod živôtika a na plátennej sukni vidno visiace konce dlhej šatky, dlhého ručníka, ktorú má žena uviazanú na čepci

Súkenný živôtik/ľajblík

Živôtik , Bzovík, začiatok 20. storočia. Živôtik, prusliak je ušitý z jemného z továrenského bieleho súkna. Strihaný je do pása, so štyrmi jazykovými šosíkmi na zadnej strane. Zapína sa na väčšie sklenené gombíky a sľučky z čiernej harasovej stužky. Súkenný živôtik pôvodne obliekali len mladé ženy, kým nemali deti. Staršie ženy ho nosili ojedinele. V priebehu prvej štvrtiny 20. storočia sa prestal nosiť.

Môj nový živôtik
Živôtik je ušitý z náhradného materiálu z praktického dôvodu. Čoskoro bude vyhotovený ďalší zo 100% súkna, ktorý bude patriť medzi moje vzácne krojové poklady. V krekáčskych dedinách je ich v originálnom prevedení veľmi málo.
Podľa tejto šablóny som prišívala čiernu stuhu. Treba pridať na 5 gombíkov. Vzor je v skutočnej veľkosti, väčší formát sa mi nedal preskenovať.
Bude sa musieť upraviť strih, posledné oblúky maju mať tvar ako sosíky, ktoré majú byť podľa originálu štyri.

Málokto si na súkenný ľajblík pamätá, no ja áno… Keď som bola malá, asi v roku 1965 som v ňom vídavala oblečenú milú tetku Kováčovú, ktorá bývala za potokom oproti nášmu domu. Od významného zberateľa krojov som sa dozvedela, že sa nosili aj na Senohrade, on má odtiaľ štyri kusy.

K živôtiku patrí


Oplecká
čepce
šatka
Rubáš
Zaujímavosti
Na tejto vzácnej fotografii sú pravdepodobne ženy z Dolného Badína v krekáčskom kroji. Fotka sa našla v rodine Anny Bartikovej v Dolných Mladoniciach, okr. Krupina. Dediny sú od seba vzdialené asi 10 km.
glotova-zastera
Vytvorila som futienku podľa storočnej od prastarkej
Mladá žena z Dolného Badína, okr. Krupina, má nanovo ušitý ľajblík (zapínanie je odlišné) a starú tarkavú, prekrásnu šatu.
Ženy z Dolného Badína v súkenných ľajblíkoch, fotografia vznikla v Dolných Mladoniciach, okr. Krupina, severovýchodný Hont
Ľajblík z Uňatína, kde sa ženy obliekali do krekáčskeho kroja.
Krásne gombíky
Má len dva sosíky, neviem, či všetky ženy na Uňatíne si šili takto. Na Bzovíku, Jalšovíku, Senohrade, Badíne a v iných krekáčskych dedinách štyri.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *