Mária Trubínyová, Rádio Lumen: Fujarôčka moja

Anna Čepáková, číslo záznamu: 2019/83/92

Mária Trubínyová

je mladá, sympatická, milá, veľmi vzdelaná, inteligentná, obdivuhodná redaktorka Rádia Lumen a etnografka v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici.

Viac o Márii Trubínyovej na https://www.lumen.sk/aktualita/to-sme-my-maria-trubinyova.html

Rozhovor s Annou Čepákovou

V stredu 11.12.2019 o 21:00, v repríze v sobotu 14.12.2019 doobeda od 11:00 na Rádiu Lumen si mohli poslucháči, milovníci folklóru vypočuť reláciu s Máriou Trubínyovou : “Fujarôčka moja”, hosťom som bola ja Anna Čepáková. Rozhovor bol o šikovných ženách z Podpoľania, ktoré krásne vyšívajú krivou ihlou: o Olinke Vilhanovej z Detvy, je autorkou nádherných podpolianskych vzorov a krojových súčiastok, o Vierke Šmálovej z Dúbrav, ktorá nielen krásne vyšíva krivou ihlou ale aj paličkuje a venuje sa ručným prácam, o Monike Balážovej zo Zvolenskej Slatiny (v rozhovore som ju premenovala na Moniku Beňovú, veľmi sa za to ospravedlňujem), ktorá má šikovné ruky, krásne vyšíva krivou ihlou, má rada všetky ručné práce. Jej vďačím za to, že preskenovala nádherný vzor starého brusliaka, poslala poštou, ja som prekreslila vzor a uverejnila v tomto blogu. Hovorila som aj o šikovnej Janke Beňovej zo Zvolenskej Slatiny, ktorá vyše 30 rokov prekrásne vyšíva krivou ihlou a s láskou spomína na svoju starú mamu, na jej cenné rady…

Na Podpoľaní žije veľa žien, aj mužov, ktorí sa venujú šitiu krojov, vyšívaniu, no ja som hovorila len o tých, ktoré majú v mojom blogu príspevky.

Hovorila som hlavne o krekáčskom kroji, o tom, z akej rodiny pochádzam, spomenula som moje bývalé susedky z Jalšovíka, ktoré vytvorili, zdedili nádherné krojové súčiastky a uchovali ich pre ďalšie pokolenie: Angelku Kováčovú, Marienku Kmeťovú, Margitku Sedmákovú, Aničky Alakšové, zo Bzovíka Margitku Pavlendovú, z Dolného Badína Agnesku Fabianovú, z Litavy Peťku a Róberta Kartáčových. Hovorila som aj o Jolanke Šimovej, ktorá vytvára krásne krojové bábiky. Hovorila som o krásnych fotografiách Martina Habánka, ktorý nafotil aj náš krekáčsky kroj. Hovorila som o webových stránkach obcí, napríklad na Babinej majú vzácne staré fotografie ľudí v kroji, aj v Dolných Mladoniciach… Zabudla som vyzdvihnúť aktivity spojené s krojom na Babinej Simonku Štefkovú, ktorá sa snaží dostať do povedomia ich nádherný kroj. Hovorila som o tomto blogu…. Rozhovor striedali piesne z Jalšovíka, Senohradu, Sebechlieb, z Krupiny (FS Hont).

Môžete si vypočuť celú rozhlasovovú reláciu, rozhovor s Máriou Trubínyovou na Rádii Lumen: Fujarôčka moja https://www.lumen.sk/archiv-play/117283

Oprava: chybne som uviedla, že z Čekoviec je do Bzovskej Lehôtky bližšie ako na Bzovík, opak je pravda, na Bzovík je to bližšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *