Pliešovská mužská košeľa 2.

Anna Čepáková, číslo záznamu:2019/82/91, právo použitia-nekomerčné účely

V Pliešovciach žije 2 336 obyvateľov, prvá písomná zmienka pochádza z roku 1332. Obec sa nachádza v okrese Zvolen, v regióne Podpoľanie, v južnej časti Pliešovskej kotliny, v oblasti styku Javoria a Krupinskej planiny. Pokým stred obce leží v nadmorskej výške okolo 400 m n. m., jednotlivé osady a usadlosti sa nachádzajú až 700 m n. m. Najnižším bodom je koryto Neresnice v lokalite Na Chotáre s výškou 388 m n. m., najvyšším vrchom je Priečno 1 023,4 m n. m. vo východnej časti chotára. Špecifikom chotára s rozlohou 5 611 ha je, že pokým obec a severná časť, odvodňovaná Neresnicou patrí do povodia Hronu, južná a východná časť patrí s prítokmi Krupinice do povodia Ipľa. (Zdroj Wikipédia)

Pliešovská mužská košeľa patrí medzi najkrajšie na Slovensku. Som veľmi rada, že sa mi ju podarilo po mnohých rokoch hľadania kúpiť. Pred niekoľkými mesiacmi som pridala do tohto blogu košele z Dobrej Nivy a z Pliešoviec, ktoré boli ušité ako táto, mali však iný vzor.
Mužské košele od zberateľa krojov a folkloristu Juraja Vedeja
Mužská košeľa z Pliešoviec

Ušiť, vyšiť takúto nádhernú mužskú košeľu je náročné, dokážu to len veľmi šikovné krajčírky a vyšívačky. Pri pohľade na ňu ma často napadne myšlienka, že jedine veľká láska ženy k mužovi dokázala vytvoriť takúto nádheru, veď posúďte samy.

Podobné košele sa nosili aj v okolitých dedinách na: Dobrej Nive, Babinej, Sáse, Podzámčoku, Bzovskej Lehôtke…na stránke ÚĽUVu som našla túto informáciu:
http://www.uluv.sk/sk/encyklopedie/tradicny-odev-slovenska/tradicny-odev-obci/dobra-niva/

Preskenovaný vzor

Golier
Vyšívanie cez zbery je veľmi náročná technika, vraj vzor treba prekresliť na štvorčekový papier, jeden štvorček-krížik treba vyšiť tromi stehmi cez ranček a vznikne takýto prekrásny vzor.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *