Krekáčsky kabátik a zástera

Anna Čepáková, číslo záznamu 2019/76/85, právo použitia: nekomerčné účely

Pred rokom som navštívila významnú, mne srdcu blízku, zberateľku krojov pani Katarínu Kraskovu z Nitry a vtedy ma zaujal tento krekáčsky kabátik a zastera vyšívané na saténe z Litavy. Od prvej chvíle som mala pocit, že podobný kabátik nosila moja starká Dorka, ktorá sa narodila v roku 1910 na Senohrade, potom sa presťahovala do Dolných Mladoníc, obidve dediny sa nachádzajú v severovýchodnom Honte. Vtedy som potrebovala do mojej zbierky doplniť niečo iné, tak som tomu nevenovala viac pozornosť. Prešiel rok a ja som sa žiaľ naposledy stretla s milou pani Kraskovou, naposledy som ju objala. Kabátik so zásterou tam na mňa čakal, musela som to kúpiť. Neviem kto je tvorca, pôvodný vlastník, predpokladám, že boli vytvorené v prvej polovici 20. storočia. Tieto dve krojové súčiastky sa líšia od ostatných čo mám v zbierke tým, že celá výšivka je krásna, biela, časom zmenila farbu na krémovú.

Krekáčskemu kabátiku sa hovorí vizitka (Senohrad) alebo lipitinka (Jalšovík, Dolné Mladonice, Bzovík…)
Kabátik z Litavy
Zástera/fiertucha
Zástera z Litavy, tzv pliešovská fiertucha (vraj krekáčky si z Pliešoviec priniesli vzor záster ozdobených v spodnej časti rancami).
Vzor zo zástery musíte podľa čísel poskladať, nakoľko spodný vzor sa trošku líši (stred, doprava, doľava, od čiary, po čiaru)
Podobné krekáčske vzory: 3 kvety v kytičke z mojej zbierky, všetko pochádza z Litavy, meno tvorcu neznáme.
Vyšívané cez dve tenké nitky, obdivuhodné, tak ako všetko…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *