Svadba v kroji Peťky a Róberta Kartáčových na Litave

Anna Čepáková, číslo záznamu:2019/75/84, právo použitia:nekomerčné účely.

Dedina Litava sa nachádza v okrese Krupina, v severovýchodnom Honte, má 763 obyvateľov, prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1135. Neďaleko dediny, na samote si Peťka a Robko Kartáčovi kúpili dom, usadlosť. Po čase začali plánovať neobyčajnú svadbu, svadbu v kroji. Spýtala som sa: „ A prečo svadbu v kroji?” Peťka: „Na Litavu sme sa prisťahovali cca pred 2 rokmi, úplne nás očaril kraj, aj krekáčsky kroj z tejto dedinky. Začala som sa bližšie zaujímať hlavne o svadobný kroj. Na začiatku mi najviac informácii poskytla Lenka Franková zo Senohradu (krekáčsky ľudový odev patrí do variantu ľudového odevu obce Senohrad), ktorá mi vysvetlila, ako má byť správne ustrojená krekáčska nevesta. Postupne som sa zoznámila s tetami z Litavy s pani Agneskou Vicianovou, Ankou Vicianovou a pani Kamasovou, ktoré mi pomohli dať dokopy litavský svadobný kroj. Tento môj mini výskum trval cca 6 mesiacov. Čo sa týka kroja, niečo sa mi podarilo kúpiť od priekupníkov a tak ho vrátiť do dediny odkiaľ pochádzal, niečo mi požičali tety z Litavy. Keďže pozvaní svadobní hostia vedeli, že s manželom budeme v litavskom kroji, tak aj oni prišli vo svojom, niektorí nie v úplnom, alebo v požičanom, z rôznych oblastí Slovenska. Niektorí príbuzní, aj priatelia vystupujú vo folklórnych súboroch, napríklad  vo FS Partizán v Banskej Bystrici, no boli tam aj hostia, ktorí sa príliš o folklór nezaujímajú. Všetci sa však zhodli na tom, že sa v našich krásnych slovenských krojoch cítili tak, ako keby mali na sebe šaty za milión.”

Keď sa po svadbe objavili fotky Peťky a Robka na Facebooku bola som nadšená, že dvaja mladí, krásni ľudia sa rozhodli, aj napriek tomu, že nepochádzajú z kraja môjho rodiska z Hontu, mať svadbu v krekáčskom kroji. Z celého srdca im ďakujem, že mi poskytli fotky a dali súhlas k ich zverejneniu, k prekresleniu vzorov výšiviek.

Milá Peťka a Robko! Želám Vám na spoločnej ceste životom veľa lásky, šťastia, radosti, nech Vás všetko zlé obchádza, nech sa Vám splnia všetky sny.

Svadobné fotografie od Mariana Holuba
Krekáčske sobášne oplecko je biele, bez výšivky, venček je originál z Litavy
Mladý zať mal celý kroj nový, ušitý na mieru, košeľu mu vyšila svokra Danka Dulová podľa starej košele z Litavy.
Čepčenie

Prekreslené vzory výšiviek

Peťka mi poslala prefotené alebo preskenované krojové súčiastky zo svadby z ktorých, ak sa mi dali prečítať krížiky, som prekreslila vzory.

Mužská svadobná košeľa, ktorú pre svojho zaťa vyšila Danka Dulová
Slávnostná svadobná košeľa bola podľa starej nanovo vyšitá, aj ušitá.
Stredný vzor
Vzor vľavo od stredu
Vpravo od stredu
Manžeta
Golier

Stánka

Široký, stredný vzor, ktorý sa opakuje
Okolo širokého vzoru hore, aj dole

Zástera

Keby ste si chceli vyšiť takúto krásnu zásteru s množstvom krížikov, stiahnite obrázok a + postupným približovaním sa vám budú dať prečítať krížiky. Vzor som neprekresľovala, lebo sa mi z fotografii a zo skenov, ktoré mi poslala Peťka podarilo urobiť čitateľné zábery na výšivky.

Kinteš

Odiecka

Odiecka je dlhá 2,80m, široká 25cm

Oplecko

Vyšívané hrachovinkou

Oplecko, ktoré mala oblečené nevestina maminka

Bola to krásna a veselá svadba, fotografie som stiahla s Peťkiným súhlasom z facebooku
Krásna usadlosť
Peťkina sestra z Horehronia a zároveň aj jej svedok na svadbe.
Krásna, dojímavá fotka na záver: Peťka Kartáčová s maminkou Dankou Dulovou
Z Peťkinej zbierky

vzory som prekreslila, po vytlačení budú v skutočnej veľkosti, v pomere 1:1 (pred vytlačením neupravujte-neorezávajte, pretože sa zmení veľkosť vzoru) musíte si ich poskladať.

Detská zástera z Litavy

Krásne zásterky dostala Peťka od milej susedky z Litavy


Dievčenská zástera z Litavy

Šatka z Litavy
Doplnenie

Čepiec, ktorý mala nevestina maminka pani Danka Dulová bol podobný tomuto.

Čepiec z Litavy patrí známemu zberateľovi krojov pánovi Stanislavovi Talapkovi z Martina, ktorý na internete zverejnil fotografiu tohto krásneho krížikmi vyšívaného čepca a dovolil mi z neho prekresliť vzor. Ďakujem, že súhlasil s uverejnením.
Stánka z Litavy vhodná pre svadobnú mamu

Zástera-futienka, podobnú mala mladá nevesta oblečenú po začepčení.

glotova-zastera
glotova-zastera
Futienka, ktorú som vytvorila je podobná storočnej, ktorú som zdedila. Moje krížiky boli väčšie, vyšila som len užšie vzory, inak by pás-obalok bol veľmi široký. Použila som: čierny glot, červené plátno, žltú taftovú stuhu.
glotova-zastera
Poznámky na záver

Pravidlá uväzovania stúh na Litave kedysi: po začepčení mladej neveste uviažu cez čepiec dve stuhy, spodnú s bielymi kvetmi a vrchnú červenú stuhu bez vzoru, tzv. vodičkovú (na svetle takáto stuha hádže odlesk, akoby sa vlnila voda), keď žena mala 1 dieťa nosila červenú so vzorom, ktoré už mali 2 a viac detí nosili na vrchu stuhu žltú kvetovanú.
Kedysi nevestu čepčili ženy v čepcoch alebo v šatkách. V súčasnosti, ak sú to mladé devy, tak aby akože zastúpili ženy, mali by si vlasy zakryť šatkou (pripomienka od pani Zuzany Tajek Piešovej, odborníčky na pravidlá obliekania kroja).
Kedysi mladý zať si na sobáš obliekol bielym, po začepčení nevesty si prezliekol farebným vyšívanú košeľu.
V súčasnosti sa tieto pravidlá už nedodržiavajú.

Obce v severovýchodnom Honte, kde sa nosil podobný horniacky alebo krekáčsky kroj: Bzovík, Jalšovík, Senohrad, Litava, Lackov, Trpín, Kozí a Zemiansky Vrbovok, Horné a Dolné Mladonice, Čekovce, Uňatín, Horný a Dolný Badín, Selce.

V prvej polovici 20. storočia sa krekáčska nevesta obliekala takto

One thought on “Svadba v kroji Peťky a Róberta Kartáčových na Litave

  • 16. októbra 2019 at 20:16
    Permalink

    To je nádherné všetko, košeľa, stánka, kinteš, zástera, no a čepiec to je prekrásna práca, myšlienka úžasná urobiť svadbu v kroji, prekrásne. A krásne a užitočné, Anička, že to zverejňuješ. Jola.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *