Glotová zástera-futienka

Názov kroja glotová zástera Číslo záznamu: 2018/1
Regionálny názov futienka ( krekáčsky kroj), sviatočný odev dievky a mladej vydatej ženy.  
Oblasť severný Hont, Jalšovík, okr. Krupina
Obce s podobným tradičným odevom Bzovík, Senohrad, Litava, Lackov,  Dolné a Horné Mladonice, Horný a Dolný Badín a okolie.
Pôvodný majiteľ Anna Očenášová, r. Bartíková, Dorota Bartíková, r. Guttenová, Katarína Guttenová, r. Bartíková
Zástera pochádza z obdobia začiatok 20. storočia
Súčasný majiteľ Anna Čepáková, r. Očenášová
Spôsob nadobudnutia dedičstvo
Podľa orginálu vytvorila/rok Anna Čepáková, 2018
Čo patrí k sebe čepiec, rubáš,alebo  ritník, rukávce (oplecko), plátenná sukňa-kinteš, glotová zástera (futienka), vizitka ( lipitinka)
Prekreslený vzor krížiková výšivka na štvorcovom papieri
Poznámky Futienka je ušitá z čierneho a červeného glótu (náhrada červené plátno), žltej 2cm širokej stuhy. Ritník rozširoval  boky, siahal do výšky bokov, skladal sa z vrchnej stánky a spodnej, sukňovitej časti, naň sa obliekala spodná sukňa a vrchná-kinteš.
Práva na použitie:nekomerčné účely.

 Nie som krajčírka, preto mi trvalo pár dní, kým som zásteru vyšila a ušila podľa starej asi sto ročnej futienky. Videla som veľmi peknú zásteru-futienku, na ktorej bola výšivka nahradená krojovými stuhami.

1. futienka stará asi 100 ročná, nosila ju moja starká Dorka na Senohrade a v Dolných Mladoniciach aj mama. 2. a 3. futienku som vyšívala podľa nej.
3. futienka
Futienka 3., spodná časť
Futienka 3. obalok
Futienka musí byť pekná aj zo zadu.
glotova-zastera
2. a 1. futienka
glotova-zastera
2. futienka

Pás 60×16 (8+8), šírka futienky 150cm, dĺžka: čierny glót 25×150 cm,  červený glót (môže byť aj obyčajné červené plátno, ktoré sa kedysi používalo na zástavy) 35x150cm, posledný pás čierny glót 24×150 cm, zahne sa podľa potreby ( napr. na polovicu 12+12cm), žltá 2 cm široká stuha sa prišije po zošití čierneho a červeného glótu  Celková dĺžka by mala byť o 5 cm kratšia ako vrchná sukňa-kinteš. Pred zahnutím vytvoríme  farebné strapce z bavlniek, aké sme používali pri vyšívaní, prešijeme dvakrát zahnuté bočné okraje, na drobno nariasime horný diel futienky, približne 10 cm od bočného kraja. (So šitím krojov len začínam, ako pomôcku pri riasení používam kanavu, ktorú si prifercujem, prešijem predný steh 2 rady pevnou čiernou niťou,  vždy pichám do očiek pod seba s rozdielom približne 4 riadkov, steh je pravidelný, rovný. Po prešití ťahám na požadovanú širku obidve nitky naraz, na koncoch zviažem.)Nakoniec vložíme  šnúrky na uväzovanie,  dokončíme pás a zásteru.

glotova-zastera
2. futienka
glotova-zastera

Pred vyšívaním látku vyperieme, vyžehlíme. Na čierny glot, kde budeme vyšívať krížiky, prišijeme z lícnej strany pomocnú látku na vyšívanie  (napr. panamu), upevníme do krúžku. Krížiky vyšívame na pevno rovnakým smerom. Po dokončení nite z panamy vyťahujeme prstami alebo pinzetou, najskôr vodorovné, potom kolmé. Pás vystužíme vlizelínom, alebo domácim plátnom. (V prípade, že vyšívame z rubovej strany, tak ako to vedia ženy v Honte, panamu pred vyšívaním prišijeme tiež z rubovej strany. Po dokončení môžeme na páse, aj v dolnej časti  panamu nechať na spevnenie, schováme ju do zahnutej látky. Zástera bude aj od opaku pekne vypracovaná.)

Na pôvodnej futienke bol na páse vyšitý  širší, v dolnej časti iný, užší vzor. Ja som vyšila obidva vzory rovnaké, užšie, pretože pôvodná výšivka bola vyšitá drobnými krížikmi na pomocnom domácom plátne, moje krížiky sú väčšie. Ak použijete ako pomocnú látku napríklad perličku, môžete na pás vyšiť širší vzor, tak ako je to na storočnej futienke.

glotova-zastera
Mojej dcére futienka urobila radosť, dostala ju k narodeninám.
Zdroj internet, pôvodný vlastník neznámy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *