Zástera/šata pre mladú ženu ku tzv. krekáčskemu kroju

Anna Čepáková, číslo záznamu: 2022/10/137, právo použitia-nekomerčné účely

Zásteru sa mi podarilo kúpiť, regionálny názov šata je z perkálu, pochádza zo Senohradu, severovýchodný Hont, okr. Krupina, pôvodný vlastník je neznámy, pravdepodobne bola vytvorená v prvej štvrtine 20.stor. Obalok je vyšitý drobnými krížikmi od opaku a v strede je spojovací pás vyšitý technikou typickou pre Senohrad a okolie “hrachovinkou”. Pestrofarebné prevedenie naznačuje, že bola určená pre dievku, mladú ženu, možno aj pre mladú nevestu.
Dĺžka 70cm, šírka 150cm, skladaná “rancovaná” je na široko, obliekala sa k bielej sukni s rackami.
V prípade, že by ste si chceli tento prekrásny vzor vyšiť stačí si + priblížiť, zväčšiť krížiky.
Techniku vyšívania tzv hrachovinku už málokto ovláda, preto sa v súčasnosti stáva, že vzor sa prekreslí do krížikovej podoby.
Veľmi som sa potešila, keď som v krojovom bazare objavila šatu, ktorá má veľmi podobný vzor ako “fragment” výšivky zdedenej po mojich ženských predkoch.
Tento vzor vyšívala moja stará, možno prastará mama, ktoré sa narodili na Senohrade (stará mama) a pri Oremovom Laze (prastará mama).
Táto najmenej 100 ročná šata má podobný vzor na obalku, pochádza z Jalšovíka, severových. Hont, patrí rodine Sedmákovej, obliekali si ju ku krekáčskemu kroju. Je to pre mňa veľmi zaujímavý objav.
Fragmenty výšiviek, ktoré som zdedila patria medzi moje poklady, veď ich vyšili šikovné, pracovité ruky mojich starých mám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *