Dievčenský a mužský kroj z Jalšovíka

Anna Čepáková, číslo záznamu:2019/65/74, právo použitia-nekomerčné účely.

Ninka a Martinko Fekiačovi, žijú na Jalšovíku, okr. Krupina, v severnom Honte so svojimi rodičmi Evičkou a Mirkom. Sú veľmi milí, sympatickí mladí ľudia, majú ešte troch súrodencov, Ninka je najmladšia. Spomínam si na ich starkú, starkého, prastarkú, aj prastarkého, boli to dobrí, čestní a pracovití ľudia.


Ninku som spoznala len nedávno, je veľmi roztomilá, má rada kroj, ktorý jej veľmi pristane.
Tento prekrásny krekáčsky kroj vytvorila asi v roku 1930 Ninkina prastarká Katarína Fekiačová, rodená Kmeťová (nar. 19.4.1909, zom. 5.3.2000).
Ninka s kamarátkou Evičkou, precízne, dokonale ustrojené v prekrásnych, vzácnych krekáčskych krojoch, ktoré majú nevyčísliteľnú hodnotu aj preto, že kedysi v našej dedine staršie ženy začali nosiť polokroj, oplecká nahradili blúzkami, neskôr pulóvrikmi. Mladšie ženy, narodené okolo roku 1940 kroje vymenili za mestské oblečenie a aj napriek tomu sa tieto kroje zachovali.
Však sú roztomilé…Verím, že aj vďaka nim sa tento kroj zachová… a bude sa odovzdávať ďalej z pokolenia na pokolenie…
Krojovému kabátiku sa na Jalšovíku hovorí lipitinka ( na Senohrade vizitka).
Aj lipitinky sú veľmi pekné, zaujímavo zdobené, pekne šité.
Stánka 1.
Stánka 2.
Prastarká Katarína Fekiačová, rod. Kmeťová vytvorila aj tieto krásne krojové súčiastky.

Martin je inteligentný mladý muž, vyštudoval vysokú školu, má svoju zaujímavú prácu a popri tom tancuje vo FS Carpona, kde je aj podpredseda. O činnosti tohto súboru si môžete pozrieť na
http://www.thzcarpona.
eu/?fbclid=
IwAR1J7CHaALejcaKQA2C47tb7L3YL
2HG6DzPGOVrUZ_rGTXrul2iTT4t6QMg
Manžeta
Golier
Mužská košeľa zo zadu

Martin má tanec, rytmus v krvi, kroj mu veľmi pristane, radosť bolo na neho pozerať.

Staré fotky z rodiny

Martinkova a Ninkina starká Anna Fekiačová, rodená Šmálová ( nar. 1937), si kroj obliekala len výnimočne, bola šikovná krajčírka, mala dobré návrhy, precízne vypracované strihy, výborný vkus. Narodila sa vo Zvolenskej Slatine, keď mala rok, tak sa s rodičmi presťahovala k Cerovu, čo je pár kilometrov od našej dediny. Vydala sa za Pavla Fekiača na Jalšovík, ktorý vyštudoval stavebnú priemyslovku a patril medzi uznávaných odborníkov na stavby. Študoval v dobe, keď aj múdre deti nemohli študovať a od mala boli vedené a pripravované na to, že prevezmú gazdovstvo a neskôr, po združstevňovaní, že zostanú pracovať na družstve. Vychovali spolu 4 dobré, múdre, šikovné, slušné deti, ktoré by aj dnes mohli byť vzorom vo výchove.
Starkina krásna zamatová fiertucha vyšívaná krivou ihlou
Vzácne fotografie mi poslala Aničkina dcéra Elenka, sú na nich tri generácie v jednom kroji, ktorý ušila pre ňu keď mala 4 roky. Na druhej fotke je Aničkina vnučka a na tretej dvojročná pravnučka Lenka.
Moja krstná mama a krstný otec, tiež milí, dobrí, statoční ľudia. Na fotografii je Ninkina a Martinkova prateta Mária Očenášová, rodená Šmálová, nar. 10.12.1932 s manželom Jánom Očenášom ( niekoľko rokov bol v dedine starosta). Fotografia vznikla v roku 1949 po svadbe, mladá nevesta mala len 17 rokov, je oblečená v kroji aký sa nosil na Cerove odkiaľ sa vydala na Jalšovík tak, ako o pár rokov neskôr jej mladšia sestra Anička.
Evička je Martinkova a Ninkina sestra. Mladá nevesta dokonale ustrojená (len na fotenie, nie naozaj) v kroji, ktorý má približne 80 -90, veniec asi 50 rokov..
Keď mala mladá nevesta na hlave veniec, tak mala mať oblečené oplecko bez výšiviek na rukávoch, takéto, ako je na fotografii si mala obliecť po začepčení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *