Kroj Margity Sedmákovej z Jalšovíka

Anna Čepáková, číslo záznamu:2019/63/72

Margitka Sedmáková, rodená Malatincová, narodená v roku 1946 na Jalšovíku, okr. Krupina, sev. Hont v horniackom kroji, ktorý si na fotenie požičala. Vtedy to mali dievčatá vo zvyku, viac sa im páčil, ako ich krekáčsky. Teraz si myslím, že je to vyrovnané, obidva sú pre mňa výnimočné, rozdielne, krásne. Margitka je obdivuhodná, pracovitá, milá žena, býva v blízkosti domu, kde som vyrastala, je o 10 rokov staršia od mňa a u nás sa hovorilo, že kto je starší ako 10 rokov, tak mu treba pri rozhovore vykať. Možno som to kedysi dodržiavala, ale teraz si skoro so všetkými v našej dedine tykám, veď sme ako jedna rodina.

Spomínam si na jej otca, hlavne na mamu Angelu Malatincovú, rodenú Fekiačovú, ktorá bola veľmi pracovitá. Mala záhradu hneď vedľa dvora mojich rodičov, kde vzorne pestovala zeleninu. Často bola taká zanietená prácou, že sa nemala ani kedy najesť, z vrecka si občas vytiahla kúsok chleba a počas okopávania ho žula. Trápil ju pruh, hovorila mi, že si bruško stiahla, omotala plátnom a tak pracovala…Bola to pre mňa výnimočná žena.
Spomínam si aj na Margitkiných starých rodičov, ktorí mali dom vedľa nášho rodičovského. Boli krstní rodičia môjho otca, prisťahovali sa na Jalšovík od Detvy. Priznám sa, že občas som sa započúvala do ich rozhovoru, museli sa mať veľmi radi, nemohli bez seba byť ani na chvíľu. Stále všetko robili spolu.
Dňa 9.2.2022 dobilo Margitkino šľachetné srdce vo veku 75 rokov. Odpočívaj v pokoji Margitka. Česť Tvojej pamiatke.
Angela Malatincová, rod. Fekiačová v krekáčskom kroji s bratom Jánom a manželom Pavlom Malatincom.
Margitkina sestra, krásna Anička Hudecová, rodená Malatincová v polokroji, v podobnom oblečení chodí doteraz a veľmi jej to stále pristane, žije na Dolnom Badíne, kde mnoho žien nosí alebo len vlastní nádherný horniacky, krekáčsky kroj.
Margitka s kamarátkami v strede. Zľava Marienka Kováčová, sprava Margitka Ďaudíková.
Dom, kde sa Margitka narodila.
Margitka nádherne a rada spievala, ticho, aj z plného hrdla, doteraz si na ten výnimočný hlas spomínam. Jej päť piesní je v dvoch spevníkoch “F TOM JAVŠOVSKOM ŤICHOM HÁJKU, ktoré obsahujú zozbierané piesne z Jalšovíka a niektoré sú aj na CD nosiči, ktoré zaznamenala rodáčka z Jalšovíka Mgr. Gabriela Križanová, rod. Kováčová, zozbierala tiež rodáčka z našej dediny Anna Kasarová, rodená Alakšová ( uvádzam v tomto blogu: https://www.atelier-reklama.sk/blog/kroj-a-ludove-piesne-z-jalsovika/).



Margitkine krekáčske poklady, ktoré zdedila po mame a starej mame.

Fiertucha 1.

Fiertucha 2.
Fiertucha 3.
Fiertucha 4.
Fiertucha 5.
Fiertucha 6.
Fiertucha 7.
Fiertucha 8.
Fiertucha 9.
Fiertucha 10.

Fiertucha 11.

Kinteš 1.
Nádhera!!!
Kinteš 2.
Preskenovaný vzor.
Preskenovaný vzor po vytlačení bude v skutočnej veľkosti.
Kinteš 3.
Lipitinka 1.
Lipitinka 2.
Ozdobný ručníček
Ručníček 30x30cm sa poskladá do štvorca a zasunie sa za pás vpravo.
Vzor menší.
Ručníčky mohli mať rôznu výšivku.
Stánky
Oplecko

Šatky, na Jalšovíku sa im hovorí ručníky.

Po fotografii nasledujú preskenované vzory, ktoré sa po vytlačení dajú prekresliť, poskladať, budú v pomere 1:1, tak ako v skutočnosti.

Ručník 1.
Preskenovaný vzor tri zábery dole.
Ručník 2.
Ručník 3.
Fotografia.

Ručník 4.
Ručník 5.
Ručník 6.
Fiertucha/šata, začiatok 20. stor.
Do kroja po prastarkej sa obliekla aj Margitkina dcéra Anička, vnučka Terezka a jej manžel Marcel do kroja po prastarkom.
Margitkina dcéra Anička, (niekoľko rokov bola na Jalšovíku aj starostka) a vnučka Terezka si spolu zahrali divadlo. Obidve krásne spievajú.
Terezka a Marcel.

Margitkine vnučky sa narodili v Taliansku, tam aj vyrastali, nedávno sa vrátili s rodičmi na Slovensko.
Terezka s kamarátkou Luckou v krekáčskom kroji.
Terezka je učiteľka angličtiny, krásne spieva, má rada folklór, kroje, je členkou FS.
Tri generácie. V tomto peknom dome Margitka vyrastala.
Anička v pracovnom krekáčskom kroji pripravená na fotenie.
Ďakujem Margitke Sedmákovej za krásne krojové poklady, ktoré som mohla dať nafotiť, ďakujem Terezke Adámiovej za jej vzácne fotografie, ktoré mi poslala.
Margitkin otec Pavol Malatinec.

One thought on “Kroj Margity Sedmákovej z Jalšovíka

  • 26. mája 2019 at 17:19
    Permalink

    Anička je to prekrásne, to je neuveriteľné že sa zachovalo toľko krásnych častí krojov a že sa v tom pokračuje, myslím v tej opatere tých krojov. Keby bolo viac tak aktívnych ľudí, ktorí by dbali o zachovanie krojov ale aj piesní aj zvykov v obliekaní – kedy akú mašľu a kde ju použiť, atď., to sa už zabúda a je veľmi dobre, že to zhromažďuuješ a že sa to zachová. Ale už píšem ako spisovateľ, tak jedným slovom veľká vďaka za to čo robíš. Jola.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *