Krekáčská zástera vyšívaná krížikmi na bielom plátne

Anna Čepáková, číslo záznamu 2019/72/81, právo použitia-nekomerčné účely.

Zásteru/fiertuchu som kúpila prostredníctvom internetu, predávajúca mi nevedela povedať z ktorej dediny zástera pochádza. Podľa vzoru, farieb s určitosťou viem, že jej pôvod je z dedín, kde sa nosil krekáčsky kroj: Senohrad, Litava, Dolné a Horné Mladonice, Jalšovík, Kozí Vrbovok…
Ak si fotografie a skeny stiahnete, pomocou + sa krížiky zväčšia a budú sa dať lepšie prečítať.
Preskenované vzory v “zuboch” najskôr vyšite a potom vyšívajte okolo ťahaným stehom, nakoniec vystrihnite, veľkosť záleží od látky na ktorú budete vyšívať. Tieto malé krížiky sú vyšívané cez dve nite.
Krekáčske fiertuchy vyšívané na bielom plátne aj na čiernom saténe, aj čepiec som kúpila od rôznych predávajúcich na bazare, nevedeli mi povedať z ktorej dediny severovýchodného Hontu pochádzajú. Pravdepodobne ich vyšívala tá istá osoba na Senohrade alebo Litave nakoľko vzor kytičky s tromi kvietkami je podobný…
Čepce s podobným vzorom, ktoré by sa hodili boli vytvorené na Litave, pôvodný vlastník je neznámy, prvý som kúpila prostredníctvom internetu-bazára a druhý som našla na internete, podarilo sa mi prekresliť vzor.
Vzor na predničke som preskenovala, ak budete chcieť vyšívať, bude po vytlačení v skutočnej veľkosti, potom ho ľahko prekreslíte. Ak neviete vyšívať krivou ihlou, môžete urobiť aj plnú výšivku hladkovaním.
Ďalší čepiec, ktorý by farebne ladil…
Stánky, ktoré by farebne ladili

vysivky
Kinteše by ladili buď s podobnou výšivkou, alebo s všitým klinom z čipky
kyntes-vrchna-sukna
kyntes-vrchna-sukna
kyntes-vrchna-sukna
Oplecko s modro-fialovou výšivkou zatiaľ nevlastním, také alebo čisto biele by sa hodilo najviac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *