Kinteš/vrchná sukňa z Dolných Mladoníc

Anna Čepáková, číslo záznamu 2022/1/128, právo použitia nekomerčné účely.

Dolné Mladonice sa nachádzajú v okrese Krupina, v severovýchodnom Honte, ľudia sa kedysi, dnes vo výnimočných situáciách obliekajú hlavne do tzv. krekáčskeho, ojedinele do horniackeho kroja. Viac o obci na www.dolnemladonice.sk. Veľmi podrobne o tzv krekáčskom a horniackom kroji v obci Dolné Mladonice na www.dolnemladonice.sk/-kroje.

Fotografiu svojej krásnej výšivky na budúci tzv. krekáčsky kinteš/vrchnú sukňu mi poslala pani Anna Bartíková.
Vzor prekreslila a vyšila podľa kinteša z Dolných Mladoníc, ktorý vyšila v rokoch 1995/1996 Anna Alakšová, rod. Matejkinová ( mojej mamina priateľka z detstva), narodená okolo roku 1925 (pravdepodobne zomrela v roku 2011, vo veku 86 rokov) pre svoju vnučku Zuzanku Púpavovú, rod. Alakšovú ako svadobný dar.
Pani Anna Bartíková z tejto fotografie prekreslila vzor, ktorý mi poslala na ďalšie prekreslenie, klobúk dole, že to dokázala.
Prekresľovanie bolo trochu komplikované, no vzor je veľmi pekný, pre mňa vzácny, nakoľko ho vytvorili ruky mojej maminej peknej priateľky z detstva.

Anna Alakšová, rod. Matejkinová (1925-2011) z Dolných Mladoníc na starých fotografiách v krekáčskom kroji, ktoré mi poslala Simonka Štefková, pravnučkina priateľka za čo jej ďakujem.

Anna Matejkinová ako 3-4 ročná so svojou mamičkou, fotografia vznikla asi v roku 1928-29?
Svadobná fotografia asi z roku 1945
Pamätám si na ňu, bola veľmi pekná a veľmi pracovitá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *