Krekáčsky kroj z Jalšovíka na fotografiách Martina Haba Habánka

Anna Čepáková, číslo záznamu 2019/78/87, právo použitia-nekomerčné účely

Martin Habo Habánek sa narodil 24. apríla 1980, žije v obci Ladce. Má vycibrený  cit pre krásu, dokáže zachytiť, vystihnúť správny,  jedinečný okamih, svetlo a všetko čo k úžasnému, neopakovateľnému fotografickému záberu patrí. On nevytvára obyčajné  fotografie, ale prekrásne umelecké diela,  ktoré vznikajú počas „potuliek“  po Slovensku, pri fotení portrétov, krajiny, ľudového odevu v rôznych regiónoch.

Je o ňom známe, že obdivuje tak,  ako tisíce ľudí,  život a tvorbu Karola Plicku (1894-1987).  Martin Habo Habánek je prítomnosť, aj budúcnosť,  má ešte dlhú cestu pred sebou. Kto videl jeho fotografie, tak si praje vidieť ďalšie a ďalšie, prebúdza v ľuďoch zvedavosť, z ktorých regiónov, dedín, aký kroj bude na nových fotografiách, čo, kto o ňom zaujímavé napísal, to všetko je na jeho stránke

Martin Habánek PhotoAdventures https://www.facebook.com/Martin-Habánek-PhotoAdventures-1132810643493228/

Pred niekoľkými mesiacmi som s malou dušičkou, no s veľkou odvahou mu napísal na FB správu, prosbu, či by neprišiel do malej dedinky Jalšovík, okres Krupina, v severovýchodnom Honte, kde som vyrastala,  fotiť málo známy, no vzácny, prekrásny krekáčsky kroj.  Mojej prosbe bolo s radosťou vyhovené.

Na fotografiách z Jalšovíka zachytáva odev svadobný, slávnostný, pracovný, detský, dievčenský, ženský, mužský, rôzne vekové kategórie, na priedomí, aj vo vnútri, v záhrade, vo zvonici, aj v opevnenom kláštore. Kroje boli vytvorené v prvej polovici, v polovici, aj v druhej polovici 20. storočia.

Zachytil dievčenskú spontánnosť, detskú zvedavosť, krásu mladého aj starého vyše 90 ročného muža, smútok nevesty, prácu v záhrade,  vystihol výnimočnosť, nádheru málo známeho  krekáčskeho kroja. Hľadať správne slová na vyjadrenie jeho veľkého talentu je zbytočné, stačí si pozrieť jeho fotografie…


Obec Jalšovík

leží v južnej časti stredného Slovenska, obklopená  Krupinskou planinou, v okrese Krupina, v Banskobystrickom kraji, v severovýchodnom regióne Hont. Stredom obce preteká potok Jalšovík, ktorý sa  vlieva do Krupinice. V súčasnosti v obci žije 187 obyvateľov. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1418.  Nadmorská výška v chotári sa pohybuje od 325 m n. m. do 408 m n. m. Pôda o celkovej výmere 596 ha je väčšinou hlinitá. Strmšie úbočia sú porastené dubovými lesmi, okolo potoka rastú jelše, topole.  Klimaticky je obec zaradená do mierne teplej oblasti.

Na Jalšovíku sa nosil krekáčsky, ojedinele horniacky ľudový odev.  Krekáčsky kroj patrí do variantu ľudového odevu obce Senohrad. Ženy na zhotovenie oblečenia používali konopné, ľanové plátno, pamokovicu, súkno, glot, balfín, kartún, kašmír, brokát, zamat, gangár, ovčiu kožu a vlnu, vyrábali husté, pevné, hontianske paličkované čipky.

Výšivky podľa počítaných nití (hladkovanie, „hrachovinka“, krížikové vyšívanie „od opaku“), vyšívky podľa predkreslenia (plné vyšívanie, vyšívanie krivou ihlou) sú na ženských odevoch:
čepcoch, šatkách, rukávcoch, sukniach, zásterách, stánkach, rubášoch, kabátikoch,  odieckach, kožuchoch.

Pred 2. svet. vojnou sa začali z Ameriky privážať kašmírové, brokátové látky, flitrové ozdoby, ktoré sa hlavne v majetnejších rodinách začali prišívať okolo, alebo namiesto výšiviek.

Mužský ľudový odev: „porancované“ široké biele gate ale aj bez rancovania, nohavice (briče), vyšívaná košeľa, lajblík, vyšívaná fiertucha, vyšívaný kožuch, kabanica, širica, čierny klobúk, baranica, čižmy.

Obce v severovýchodnej časti Hontu, kde sa nosil podobný  krekáčsky ľudový odev  ako na Jalšovíku: Senohrad, Litava, Lackov,  Bzovík, Dolné a Horné Mladonice, Čekovce, Horný a Dolný Badín, Selce (pri Krupine), Kozí a Zemiansky Vrbovok, Trpín, Uňatín. (Katolíci z Čabratského Vrbovka a Drieňova, ktorí chodili do kostola na Dolný Badín.)

Poznámky

Niektoré fotografie boli vytvorené pri alebo vo vnútri opevneného kláštora na Bzovíku, nakoľko kedysi chotár obce Jalšovík patril k majetku Bzovíckeho kláštora. Bzovík je stredisková obec, je tam kostol, škola, obchod, lekár aj pre obyvateľov z Jalšovíka.

Ak sa vám niektoré krojové súčiastky na fotografiách páčia, mnohé som uverejnila v samostatných príspevkoch v tomto blogu a ďalšie čakajú, mnohé vzory som prekreslila, môžete si ich stiahnuť alebo prekresliť a vyšívať pre seba, pre svoje deti, vnúčatá, sú určené pre vás.

Poďakovanie

Ďakujem všetkým na Jalšovíku, ktorí sa podieľali na príprave krojov, poskytnutia domu, ktorí sa zúčastnili fotenia a tak sa nemalou mierou pričinili o to, že náš krásny krekáčsky kroj, ktorý mali na sebe nádherní ľudia, sa zviditeľní.

Ďakujem tým, ktorí kroje nádherne vyšili, alebo ich uchovali po svojich predkoch, roky ich “opatrovali”, aby ich mohli ukázať svetu v plnej kráse…

Ďakujem Martinovi Habánkovi, že mi dovolil uverejniť jeho fotografie a tak obohatiť môj blog.

One thought on “Krekáčsky kroj z Jalšovíka na fotografiách Martina Haba Habánka

  • 5. novembra 2019 at 21:09
    Permalink

    Je to prekrásne, veľmi šikovný a sympatický je Martin a podľa toho čo nafotil, vidno že je to profesionál, nádherné zábery. Je dobré že sa Ti Anička podarilo nahovoriť ho na fotenie. Jola

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *